top of page
Cuadernos lindos
Writer's pictureAurora Navarro · Logopeda

Consells per a estimular el llenguatge en nadons de 0 a 1 any

Com a pare o mare, exercir un paper actiu en el desenvolupament del llenguatge del teu nadó és fonamental per al seu futur. Durant els primers anys de vida, el cervell és com una esponja per a les experiències lingüístiques. Per això és important potenciar les habilitats comunicatives des del mateix inici, fins i tot quan el teu petit o petita encara es troba al ventre matern. Sí, ho has llegit bé, ja que els nadons poden començar a percebre la teva veu a partir del segon trimestre de gestació, així que aquesta és una oportunitat única per començar a establir connexions lingüístiques ben aviat. Durant el primer any, els bebès no només creixen en estatura i pes, sinó també cognitivament, i el llenguatge juga un paper fonamental en aquest procés. Durant aquesta etapa passen de ser oients atents a participants actius a l'intercanvi verbal.

Consells per a estimular el llenguatge en nadons

En aquest article trobaràs uns consells per a estimular el llenguatge en nadons que et poden ajudar en aquest emocionant viatge però abans, i per a entendre millor el desenvolupament lingüístic del teu nadó, és bo conèixer les diverses etapes per les que passa en els seus primers dotze mesos. Recorda però que cada nadó segueix el seu propi ritme i per tant això només és una guia del que s’espera durant aquesta etapa.


Desenvolupament de 0 a 12 mesos

De 0 a 3 mesos

Durant aquest període, el teu nadó utilitza el plor i vocalitzacions simples per expressar les seves necessitats. Aquestes primeres formes de comunicació són el seu mitjà per captar la teva atenció i transmetre el que necessita. A mida que passen les setmanes, comencen a balbucejar i explorar sons. També és fascinant observar com reaccionen als sons del seu entorn, somrient en resposta als estímuls auditius que perceben.

De 4 a 6 mesos

A mesura que el teu nadó es desenvolupa, els seus balbuceigs es tornen més variats i experimenta amb sons que sent al seu voltant. Aquesta és una fase d'exploració activa, i podràs escoltar com imita sons familiars que ha sentit. Aquestes imitacions són importants per al seu aprenentatge lingüístic. Durant aquest temps, els nadons també mostren una gran fascinació per les veus humanes. Paren atenció quan parles i poden respondre amb rialles i somriures a les teves interaccions.

De 7 a 9 mesos

Ara el teu nadó està a punt de sorprendre't amb més habilitats comunicatives. En aquesta etapa, comencen a combinar sons en seqüències, com ara "bababa" o "dadada". A més, el seu enteniment de la comunicació es fa més complex, ja que comencen a entendre gestos i senyals no verbals. Observaràs com poden agitar la mà per saludar o mostrar interès. També és un moment emocionant ja que, a aquesta edat, molts nadons comencen a imitar sons i gestos senzills que han après.

De 10 a 12 mesos

Arribem a una etapa crucial en el desenvolupament lingüístic del teu nadó. Durant aquests mesos, molts nadons produeixen les seves primeres paraules. Aquestes paraules, generalment referint-se a objectes o persones pròximes, són un gran avenç en la seva capacitat de comunicació. No només poden expressar-se verbalment, sinó que també mostren una comprensió de les instruccions senzilles, com "dóna'm". La comunicació no verbal també esdevé més elaborada a aquesta edat, assenyalant objectes d'interès o utilitzant altres gestos per expressar-se.


Com estimular el llenguatge des de l’inici

Entendre la importància de fomentar el llenguatge des del principi és clau. Tot i que sembli que els nadons no ens entenen del tot, parlar amb ells des del primer moment és essencial per construir una comunicació forta i un vincle emocional saludable des de l’enteniment mutu. Si vols saber com fomentar el llenguatge en el teu petit, aquí tens uns consells que poden ser d'ajuda.

Contacta Visualment

Aquests moments de connexió visual són màgics. Mirar als ulls del teu nadó mentre li parles reforça els lligams entre tu i el teu fill. A més, ajuda al teu nadó a sentir-se reconegut i comprès. Això crea un ambient càlid on el teu petit es sent encoratjat a explorar el món del llenguatge.

Imita els Sons i Vocalitzacions

Quan responem als seus sons amb rialles o imitant les seves vocalitzacions, l'animem a continuar experimentant amb la seva pròpia veu. Aquesta interacció potencia la seva confiança i desenvolupament comunicatiu.

Parla, parla i parla

No et preocupis si sembla que el teu nadó no entén cada paraula. El llenguatge és molt més que les paraules en sí, inclou com parlem, la nostra entonació, el ritme i fins i tot els sentiments que hi posem. Tot això és important per comunicar-nos. A mesura que el seu vocabulari creix, també anirà aprenent aquests altres aspectes importants del llenguatge.

Consells per a estimular el llenguatge en nadons

Aprofita les Activitats Diàries

Les activitats diàries com l’hora del bany, mentre el vestim o quan menja poden ser oportunitats ideals per l’ús del llenguatge. Mentre fas aquestes tasques, descriu la seqüència dels fets, els objectes que utilitzes, les sensacions i tot allò que està passant. Aquesta comunicació durant les rutines diàries enriqueix el seu vocabulari i li permet connectar les paraules amb les accions que experimenta. A més, reforça la idea que el llenguatge és part integrant de les nostres vides i pot ser utilitzat per expressar-se en diferents contextos.

Juga amb els Sons: Les onomatopeies

Per als nadons, les onomatopeies (recursos lingüístics que imiten sons naturals o produïts per objectes i accions específiques, com ara “muuuuu” per al so d'una vaca) solen ser més fàcils de pronunciar i captar que altres de més complexes, el que les converteix en un punt d'entrada ideal perquè els nadons comencin a experimentar amb el llenguatge. En escoltar-les i repetir-les els nadons comencen a comprendre que els sons tenen significats i que poden fer servir les seves pròpies cordes vocals per comunicar-se.

A més, l'encant de les onomatopeies captura l'atenció dels nadons. Els sons imitats solen estar relacionats amb coses que els semblen emocionants o curioses. Això pot despertar el seu interès i motivar-los a explorar i comunicar-se de manera més activa.

Habilitats motrius orals

És important que els òrgans i la musculatura utilitzats per produir la parla es desenvolupin adequadament. Retirar el xumet en el moment oportú i proporcionar aliments sòlids en trossos petits a mesura que va creixent li permetrà desenvolupar habilitats motrius orals clau per al llenguatge

Canta!

Les cançons infantils no només són melodies agradables, sinó que també ofereixen una sèrie de beneficis importants per a l'aprenentatge del llenguatge.

Afavoreixen l'atenció auditiva. Quan un nadó escolta una cançó, les seves oïdes es concentren en els sons i les paraules. Aquesta capacitat d'escoltar amb atenció és fonamental per al desenvolupament de les habilitats de processament del llenguatge i l'aprenentatge fonològic.

L'entonació i el ritme característics de les cançons infantils també són elements clau. Les variacions en la tonalitat i el ritme ajuden els nadons a captar els diferents matisos del llenguatge i les emocions que les paraules poden expressar.

Consells per a estimular el llenguatge en nadons

Acompanyar les cançons amb gestos i moviments també té un paper en el desenvolupament del llenguatge. Aquesta interacció activa entre el cant i les accions físiques fomenta una connexió més profunda amb les paraules i els significats que representen. Els nadons poden associar les paraules amb les accions i els moviments, la qual cosa fa que l'aprenentatge del vocabulari sigui més enriquidor i significatiu.

Un aspecte important de les cançons infantils és la seva tendència a la repetició. Moltes cançons utilitzen estructures on es repeteixen una i altra vegada les mateixes paraules o frases. Aquesta repetició ajuda als nadons a internalitzar i memoritzar noves paraules i patrons lingüístics. És com si les cançons els donessin una oportunitat de practicar i reforçar el que han après de manera lúdica i natural.

Exploreu el món junts

Les experiències quotidianes són una gran oportunitat per desenvolupar el llenguatge dels infants. Ja sigui quan sortim a passejar, anem de compres o gaudim del parc, aprofitem aquests instants per parlar, descrivint allò que veiem o escoltem, enriquint així el seu vocabulari i comprensió de l'entorn.

Els contes, uns grans aliats

La lectura de contes és una de les activitats més enriquidores per al desenvolupament lingüístic dels infants. Tot i que encara no són capaços de comprendre cadascuna de les paraules, narrar-los amb expressivitat tot el que ocorre als contes ajuda a ampliar el seu vocabulari i la seva comprensió del món que els envolta. Descriure allò que es mostra en cada il·lustració, nomenar colors, objectes, animals i formes, utilitzar adjectius, anar assenyalant i explicant tot el que apareix a les imatges. Hem d’adaptar els contes a la seva edat. Per aquesta franja d’edat molts dels llibres són interactius amb textures i sons proporcionant una estimulació sensorial que els convida a experimentar mentre creixen.

Acompanyar al teu nadó en aquest emocionant viatge és un regal increïble!

Fomentar i estimular aquestes habilitats comunicatives des dels primers mesos de vida és clau per al seu futur i cada petita interacció, cada somriure i cada balbuceig són passos importants en aquest procés. Al fer-ho, no només estàs ajudant a establir les bases d'una comunicació forta i valuosa que els beneficiarà en els anys vinents sinó que estàs teixint un vincle afectiu saludable amb el teu fill que perdurarà en el temps.

Acompanya’l i gaudeix de cada moment. Ens veiem a la propera etapa!


No dubtis en posar-te en contacte si vols fer alguna pregunta o comentari


bottom of page